Barackos lepény

2015. szeptember 18.

Barackos lepény

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt
3 dkg élesztő
2-2,5 dl tej, amennyit a tészta felvesz
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
csipet só
1-2 ek. cukor

2 ek. tejföl

 

A tetejére

sárgabarack

5 dl tejföl

1 citrom reszelt héja

cukor

3 tojás sárgája

kis, friss citromfű

 

Elkészítés

Először elkészítjük a kelt tésztát. Az élesztőt kevés langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez, majd beletesszük a vajat, a tojás sárgáját, a cukrot, a csipet sót, a tejfölt és egy lágy, édes tésztát dagasztunk. Akkor lesz jó a tészta állaga, ha olyan, mint a kuglóf tésztája. Miután jól kidagasztottuk, tehetünk bele pár szem, kockára vágott sárgabarackot. Letakarva, 15-20 percet hagyjuk kelni.

Közben a tejfölben elkeverjük a cukrot, a tojások sárgáit, belereszeljük a citrom héját és az apróra vágott citromfüvet. A barackokat félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk.

Egy tepsit kivajazunk és egyenletesen elterítjük benne a kelt tésztát, a tetejére simítjuk a tejfölt, végül egyesével beletesszük és kicsit bele is nyomkodjuk a fél barackokat, az üregükkel felfelé. A barackokat megszórjuk kristálycukorral, ami a sütés alatt szépen megkaramellizálódik majd, és 180 fokos, előmelegített sütőben készre sütjük. 

Vissza az oldal tetejére