Bacon jam

2015. november 26.

Bacon jam

Hozzávalók:

50 dkg bacon

1 jó marék dió

6 db közepes vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 ek. barna cukor

1dl cider

0,5 dl almaecet

0,5 dl kávé

2 teáskanál balzsamecet (ízlés szerint)

1 teáskanál vaj

só ízlés szerint (vigyázat a bacon is sós), kb.: 1 lapos teáskanál

1 lapos teáskanál fekete bors

1,5 teáskanál apróra vágott kakukkfű

2 teáskanál olíva olaj

 

Elkészítés

A bacont vágjuk centis csíkokba, lehetőség szerint vastag falú serpenyőbe tegyük, amit ne melegítsünk elő és ne adjunk hozzá semmilyen zsiradékot, mert a bacon-ből ki fogjuk sütni a zsírt. Kis/közepes lángon kezdjük el pirítani, egészen addig amíg a bacon ropogós nem lesz. Akkor sült ropogósra, amikor a zsír már teljesen felhabosodik, és ellepi a szalonnát.

Amíg a bacon sül, addig a többi alapanyagot elő lehet készíteni. A diót apró darabokra törjük (nem daráljuk), és lepirítjuk. Piríthatjuk külön, egy kis olajon, vagy a bacon-nel együtt. Akkor szórjuk bele a serpenyőbe a szalonna mellé, amikor a zsiradék elkezd felhabosodni. Így a diót kb. 5 percig fogjuk pirítani.

Miután mindent megpirítottunk, vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről és a zsiradékot egy szűrőn keresztül csöpögtessük le, a bacont tegyük félre.  A zsírból kb.: 0,5 dl-t öntsünk vissza a serpenyőbe, adjunk hozzá egy 1 teáskanál vajat majd a kockára vágott hagymát megdinszteljük rajta. Sózzuk, adjuk hozzá a cukrot, a fűszereket, az almaecetet, a cidert, a kávét majd öntsük vissza a serpenyőbe bacon-t. Keverjük el és addig főzzük a jam-et amíg egységes barnás színe nem lesz. Ezután vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a balzsam ecetet, az olíva olajat, keverjük át és kész is vagyunk.

Reggelire, uzsonnára, pirítóson, camambert sajttal és/vagy tükörtojással isteni!

 

 

Vissza az oldal tetejére