Bableves és babfőzelék, ahogyan Baján készítik

2015. április 17.

Bableves és babfőzelék, ahogyan Baján készítik

 

Hozzávalók:

(6 főre)

1 füstölt sertés csülök

60 dkg bab

sárgarépa

paszternák

fehérrépa

1 nagy fej vöröshagyma

1 fej fokhagyma

bors

 

A rántáshoz:

zsír

liszt

őrölt pirospaprika

1 fej fokhagyma

 

A babfőzelékhez:

rántás (fokhagyma ízlés szerint, zsír, liszt, őrölt pirospaprika)

lilahagyma

ecet

 

Elkészítés

A csülköt annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, feltesszük főni. Ha már félpuhára főtt, akkor hozzáadjuk az előző este beáztatott babot. Amikor a lé ismét felforrt, akkor tesszük bele, a megtisztított, darabokra vágott zöldségeket és az apróra vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és készre főzzük a levest. A végén a szokásos módon egy fokhagymás rántást készítünk, amit a levesbe keverünk és már csak egyet forralunk rajta és készen is van.

Ezután szedjük csak ki a levesből a babnak több, mint a felét, ebből készítjük a főzeléket. Most is egy fokhagymás rántást készítünk, amit a bableves levével (néhány kanálnyi) hígítunk. Ezzel sűrítjük a főzeléket.

Tálaláskor félkarikára vágott lilahagymával és ecettel kínáljuk.

 

Vissza az oldal tetejére