Bableves krumpligombóccal

2013. július 12.

Bableves krumpligombóccal

Hozzávalók:
20 dkg tarkabab
15 dkg szalonna
15 dkg szárazkolbász
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db babérlevél

őrölt fűszerpaprika

Krumpligombóc:

25 dkg krumpli
10 dkg liszt
1 db tojás

Elkészítés

A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A szalonnát kis kockákra daraboljuk. A zöldségeket kockára vágjuk. Egy nagyobb lábosban felforrósítunk 3 evőkanál olajat, megpirítjuk rajta a szalonnát, rátesszük a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát. Felengedjük 1,5 lilter vízzel, és felforrósítjuk. A babot leszűrjük, és azt is a lébe tesszük. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb. 1 órán át. Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a zöldségeket, a babérlevelet. Ilyenkor érdemes megkóstolni, és ha szükséges sót tenni hozzá, illetve pótolni az elpárolgott vizet. Ha már puha a bab, beletesszük a levesbe a karikára szeletelt kolbászt, megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a gombócokat. Pár percig még főzzük.
A krumpligombóchoz a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük, hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a tojással, liszttel. Sóval ízesítjük, és rúd formájúra hengereljük, melyből késsel 1 centi széles csíkokat vágunk, és vízben kifőzzük.

 

Vissza az oldal tetejére