Babakalács vagy fumu

2014. május 22.

Babakalács vagy fumu 

Hozzávalók:
2 kg liszt
6 dkg élesztő
8 egész tojás
8 evőkanál cukor
1 kiskanál só
kb.: 7,5 dl tej (amennyit a tészta felvesz)
20 dkg disznózsír

A töltelékekhez
30 darált mák+25 dkg porcukor
30 dkg darált dió+20 dkg porcukor
20 dkg mazsola vagy aszalt szilva
1 tojás a kalács kenéséhez 

Elkészítés

Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, a tojásokat, a cukrot, a sót és annyi langyos tejjel amennyit felvesz, kalácstésztát dagasztunk. Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor adjuk csak hozzá az olvasztott zsírt és tovább dagasztjuk, amíg a tészta elválik a kéztől és az edény falától. Langyos helyen, letakarva 1 órát hagyjuk kelni.

Amikor a tészta szépen megkelt kicsit átgyúrjuk, egy nagyobb hengerré sodorjuk és 4 egyenlő részre vágjuk. Három darab tésztát nagyjából ujjnyi vastagra nyújtunk, az egyiket a porcukorral elkevert mákkal, a másikat a porcukorral elkevert dióval a harmadikat pedig a mazsolával vagy aszalt szilvával egyenletesen megkenjük és feltekerjük. Ezt a három szálat összefonjuk és egy kizsírozott tepsibe fektetjük. (Ez lesz a babapólya.) A negyedik darab tésztából kis fonatokat készítünk és ezzel díszítjük a kalácsot. Lehet a fonatokból arcocskát is készíteni a „babának”. Ezután letakarva ismét 1 órát hagyjuk kelni. Mielőtt a sütőbe tennénk a tetejét megkenjük a felvert tojással és előmelegített sütőben körülbelül 1 órát sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Vissza az oldal tetejére