Aszalt szilvával töltött édes maceszgombóc

2014. február 28.

Aszalt szilvával töltött édes maceszgombóc

Hozzávalók:
4 db tojás
2 kiskanál vaníliás cukor
másfél deci libazsír
másfél deci víz
reszelt citromhéj
25 dkg macesz (pászka) összetörve
fél rúd vanília
csipet só
méz
darált dió

Elkészítés
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, folyamatosan keverve (habverővel is lehet) hozzáadjuk a csipet sót és a vaníliás cukrot. Ezután az olvasztott libazsírt keverjük simára vele, majd a vizet, a reszelt citromhéjat és a legvégén a jól összetört (zabpehely nagyságú) maceszt dolgozzuk bele. Körülbelül 10-15 percet hagyjuk állni. Ezután gombócokat készítünk, melyek közepébe egy-egy szem aszalt szilvát teszünk. Forrásban lévő vízbe tegyük a gombócokat, melybe előzőleg belefőztünk egy fél kettéhasított rúd vaníliát, és amikor a gombócok már ¾-ig megfőttek, tegyünk a főzővízbe ízlés szerint cukrot is. Körülbelül 20 perc alatt főnek meg teljesen a gombócok. Ha elkészültek, szedjük ki és hagyjuk állni. Tálalás előtt csorgassunk rá mézet és darált diót.

Vissza az oldal tetejére