Ajvár

2012. október 19.

Ajvár

Hozzávalók:
1 kg padlizsán
1 kg paprika
½ kg nagy szemű bab
2-3 fej fokhagyma
3,5 dl olaj

cukor
ecet

Elkészítés   
Először a padlizsánt sütjük meg. Ha kihűlt, lehúzzuk a héját és felaprítjuk. Ha padlizsánnal dolgozunk, kerüljük a fém eszközöket, mert megszürkül tőlük a zöldség húsa. A paprikával is hasonlóképpen járunk el. Miután kicsumáztuk, megsütjük. A héja meg fog égni, de ne ijedjünk meg, azt úgyis lehámozzuk! A babot előző este beáztatjuk, és enyhén sós vízben olyan puhára főzzük, hogy a héjából könnyedén ki lehessen nyomni a babszemeket. Ha előkészítettük az összes hozzávalót, elkezdjük főzni az összevágott padlizsánt és paprikát. Hozzáadjuk a héjából kinyomkodott babot, a zúzott fokhagymát, a sót, a cukrot és egy kevés ecetet. Az egészet leturmixoljuk. Ha már sűrű, lekvárszerű az állaga, folyamatos kevergetés közben belecsurgatjuk az olajat. Ezután még egyet forralunk rajta. Csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk, pár percre fejre állítjuk. Ha télire szeretnénk eltenni, tegyük szárazdunsztba kihűlni.

Vissza az oldal tetejére