Összes receptünk

Összesen 833 recept

Recept gyorskereső

1 2 3 4 5 53

Házi szilvásgombóc mákos bundában

2017. október 19.
Házi szilvásgombóc mákos bundában

1 kg áttört főtt burgonyából, egy evőkanál olvasztott vajból, 40 dkg lisztből, 1 tojásból és egy kis sóból tésztát gyúrunk. (Fontos, hogy a burgonyát hagyjuk kihűlni, mielőtt összedolgozzuk az alapanyagokkal.) Ezután a tésztát 15 percet pihentetjük. Közben megmossuk, félbevágjuk a szilvákat, és a magot eltávolítjuk. Egy kis tálba kikeverünk kristálycukrot ízlés szerinti őrölt fahéjjal. A […]

Tovább a recepthez

Légli Attila kerámia bográcsában készült hurutos, tárkonyos báránylebbencs

2017. október 16.
Légli Attila kerámia bográcsában készült hurutos, tárkonyos báránylebbencs

A bográcsba beletesszük a felkockázott bárány lapockát, a félbevágott vöröshagymát, fokhagymát, sót, borsot, tárkonyt és a gyergyószentmiklósi örményektől származó hurutot. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Mikor a hús félfőttében van, akkor jöhet hozzá a szeletelt répa, a zöldség és a pici zsíron megpirított lebbencstészta. Főzzük, amíg kész nem lesz, Ekkor elkészítjük a habarcsot. Lisztben elkeverjük […]

Tovább a recepthez

Vaddisznós szélesmetélt

2017. október 16.
Vaddisznós szélesmetélt

A vaddisznó húst sózzuk, és egy megfelelő edényben felöntjük annyi olvasztott zsírral, ami ellepi. Tegyünk mellé pár szál kakukkfüvet. Tegyük be 80-90 fokos sütőbe (kb 8-10 óra) vagy a tűzhelyen apró lángon puhítsuk meg. Ha kész, tépkedjük szálakra a húst. Kevés zsíron pirítsuk meg a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Tegyük rá a tépett […]

Tovább a recepthez

Cimetkrofni

2017. október 11.
Cimetkrofni

A tejfölben 2 kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez, majd a tojások sárgájával tésztát dagasztunk belőle. A tésztát kinyújtjuk, majd megkenjük a puha vaj egyharmadával. Ezután következik a tészta hajtogatása. A kinyújtott tésztát hosszában középig behajtjuk jobbról és balról is, majd ezt félbe hajtjuk. Hagyjuk 20 percig pihenni. Újra nyújtjuk, és a második […]

Tovább a recepthez

Szentesi barátfüle

2017. október 04.
Szentesi barátfüle

Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejben egy kis cukorral és két evőkanál liszttel. A lisztet eldolgozzuk a puha zsiradékkal, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, a két tojást, és a tejfölt. Jól gyúrható tésztát dagasztunk belőle, majd 20 percig hagyjuk kelni. Ha megkelt, fél cm vastagra nyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik négyzet közepére teszünk […]

Tovább a recepthez

Grízfánk

2017. október 02.
Grízfánk

A forró tejbe beleszórjuk a cukrot, a sót, majd forrás közben a grízt is, és az egészet jó keményre főzzük. Ha kihűlt, 2 egész tojással alaposan kikeverjük. Ezután deszkára borítjuk, majd a tenyerünkkel lelapítjuk. Közepes fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk, majd felvert tojásba mártjuk, és aranyszínűre sütjük. Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.

Tovább a recepthez

Szentesi galambhúsos tarhonya

2017. október 02.
Szentesi galambhúsos tarhonya

A galambokat gondosan megtisztítjuk, majd negyedekre vágjuk. A hagymát apróra, a zöldpaprikát karikára vágjuk. A hagymát a zsíron megfonnyasztjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a galambhúst. Ezután felöntjük vízzel, majd pároljuk, és a fűszereket is hozzáadjuk. Ha a galambhús már majdnem puha, hozzáadjuk a tarhonyát és a krumplit, öntünk még hozzá vizet, […]

Tovább a recepthez

Kunsági széllelbélelt

2017. október 02.
Kunsági széllelbélelt

Egy edényben fele tej, fele víz keverékében a vaníliás cukorral és a vaj felével megfőzzük a tésztát egy csipet sóval. Miután megfőtt, beletesszük a mazsolát, és hagyjuk, hogy kihűljön. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a cirom héjával és levével kikevert túrót és a tejfölt, majd a kihűlt tésztát. Egy magas falú tepsit […]

Tovább a recepthez

Cigánytészta

2017. október 02.
Cigánytészta

A kockára vágott csirkecombból a hagyma és a szalonna felhasználásával egy klasszikus csirkepörköltet készítünk. Kifőzzük a tésztát, de nem teljesen főzzük meg csak háromnegyedig. Közvetlenül a tálalás előtt a lecsöpögtetett tésztát összeforraljuk a csirkepörkölttel és a kockára vágott paprikával, paradicsommal. Frissen őrölt borssal és a felkarikázott újhagymával ízesítjük, ízlés szerint némi csípős paprikát is tehetünk […]

Tovább a recepthez

Erdélyi fehér halleves

2017. október 02.
Erdélyi fehér halleves

A pisztrángot kifilézzük, a filéket félre tesszük felhasználásig. A csontokból, a keszegből és a zöldségekből egy fehér alaplevet készítünk. Borssal és babérlevéllel ízesítjük. A leszűrt alaplevet tejföllel behabarjuk, majd a finomra vágott tárkonnyal ízesítjük, majd a vajat felhevítjük és a leves tetejére öntjük. A pisztrángfiléket lesózzuk, és a levesünkbe 1-2 perc időtartamig belefőzzük.  

Tovább a recepthez

Tállyai 12 lapos dobos torta

2017. szeptember 26.
Tállyai 12 lapos dobos torta

A lapokhoz a 12 db tojásfehérjét felverjük 12 evőkanál cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat is. Ezután jöhet bele a 12 evőkanál liszt, melyet fél csomag sütőporral elkeverünk. Ezt a műveletet már ne géppel végezzük. Ebből a keverékből 12 db vékony piskótalapot sütünk. Hőlégkeveréses sütőben 180 fokon kb. 8-10 percig sütünk egy lapot. A krémhez […]

Tovább a recepthez

Lorántffy Zsuzsanna lepénye meggyel és málnával

2017. szeptember 25.
Lorántffy Zsuzsanna lepénye meggyel és málnával

Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztben a zsírt és a sót összedolgozzuk. Ráöntjük az élesztős tejet, és beletesszük a maradék 3 dl-t, majd kicsit lágyabb tésztát gyúrunk belőle a szokásosnál. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától. Ezután félretesszük megkelni. Míg a tészta kel, elkészítjük a szóratot. A 12 […]

Tovább a recepthez

Tállyai babéros cinkével

2017. szeptember 25.
Tállyai babéros cinkével

Előző este a húst bepácoljuk egy kis mustárral, sóval, szemes borssal, majd mellé tesszük a zöldségeket, és az egészet annyi vízzel engedjük fel, hogy pont ellepje. Így pihentetjük egy éjszakán át. Másnap reggel feltesszük főni, és a forrástól számítva még kb. 4 órát főzzük. Ezután a húst kivesszük, majd pépesítjük a zöldségeket a lével együtt. […]

Tovább a recepthez

Zemplényi babos, savanyú káposztás, gerslis egytálétel bográcsban

2017. szeptember 25.
Zemplényi babos, savanyú káposztás, gerslis egytálétel bográcsban

Egy 10 literes bográcsban felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a kockára vágott vöröshagymát. Üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, valamint az előző este beáztatott babot. Ezután felöntjük hideg vízzel. Ha már gyöngyözni kezd, beletesszük az átmosott savanyú káposztát, majd a gersli is belekerül, illetve az összes fűszer. Annyi vizet öntünk még hozzá, […]

Tovább a recepthez

Rongyos lapóka

2017. szeptember 11.
Rongyos lapóka

Egy kevés langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd a szódabikarbónával összekevert liszthez öntjük. Annyi aludttejjel dolgozzuk össze, hogy rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapjunk, majd alaposan kidolgozzuk. Ha megkelt, vékonyra nyújtjuk, megkenjük fagyos zsírral, majd szorosan felsodorjuk. 4-5 cm-es darabokra vágjuk, talpára állítjuk, és pogácsákká lapítjuk. Egy újabb kelesztés után kerek lepényeket nyújtunk belőle, és palacsintasütőben […]

Tovább a recepthez

Málé lapótya

2017. szeptember 11.
Málé lapótya

Előző este a málékását beáztatjuk. A málélisztet és a darát egy tálba tesszük a cukorral és sóval együtt. A felforralt tejjel leöntjük, és alaposan összekeverjük. Megvárjuk, míg langyosra hűl. Ezután belekeverjük a finomlisztet, a vaníliás cukrot és az élesztőt. Egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat, és 2 órán át pihentetjük. Palacsintasütőben olajat hevítünk, ebben egyszerre három […]

Tovább a recepthez
Vissza az oldal tetejére