Összes receptünk

Összesen 895 recept

Recept gyorskereső

1 2 3 4 5 56

Böszörményi parasztkifli

2018. december 05.
Böszörményi parasztkifli

Az élesztőt kevés langyos, cukrozott tejben megfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez a vaj felét , majd a cukrot, a tejet és a sót. Puha tésztaalapot állítunk össze. Amikor már majdnem összeállt, a maradék vajat meglangyosítjuk, és azt is beledolgozzuk a masszába. A bedagasztott tésztát ruhával letakarva, meleg helyen (30–40 percig), duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát kivesszük […]

Tovább a recepthez

Kakastaréj

2018. december 04.
Kakastaréj

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztává gyúrjuk. Letakarva 30 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük. A megkelt tésztát négy felé osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk, és hat felé vágjuk. A kis téglalapokat megtöltjük a diós töltelékkel és feltekerjük. Széleit három- négy helyen […]

Tovább a recepthez

Böszörményi lakodalmi béles

2018. december 03.
Böszörményi lakodalmi béles

A felsorolt alapanyagokból közepes keménységű tésztát gyúrunk. Fél órát letakarva, hideg helyen pihentetjük. Elkészítjük a kenőanyagot, melyhez a hozzávalókat habosra kavarjuk, majd kilenc részre osztjuk. A pihentetés után a tésztát három részre vágjuk, egyenként elnyújtjuk 6-7 mm vastagságúra, a kilencfelé osztott kenőanyagból egy adagot rákenünk az első lapra, majd összehajtjuk. 1-2 órát hideg helyen pihentetjük, […]

Tovább a recepthez

Mentás almakrémmel töltött fánk

2018. november 27.
Mentás almakrémmel töltött fánk

A élesztőt egy kis tejben elvegyítjük egy tojással és csipet cukorral, majd felfuttatjuk. Közben előkészítjük a lisztet. Középen fészket készítünk, sót, cukrot egy egész tojást, két tojássárgáját teszünk bele, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt is. Az egészet összedolgozzuk, közben olvasztott zsírt adunk hozzá. Hólyagosra dolgozzuk, és kelesztjük kb. 30 percig. Ez idő alatt megtisztítjuk az […]

Tovább a recepthez

Szilvás lepény

2018. november 27.
Szilvás lepény

Először elkészítjük a kelt tésztát. Egy nagyobb tálba beleöntjük a meglangyosított tejet, a cukrot belekeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Amint felfutott, beletesszük a tojássárgájákat, és elkezdjük hozzáadni a lisztet és ezzel együtt a sót. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy félkemény tésztát kapjunk, majd dagasztás közben hozzáadjuk a vajat és a tejfölt. Jól […]

Tovább a recepthez

Hájas rétes

2018. november 09.
Hájas rétes

A lisztből elveszünk egy bögrényit, a maradékhoz hozzáöntjük a bort. Mindenképpen szükség van a savas közegre ahhoz, hogy leveles legyen a tésztánk. Hozzáadjuk a sót, a tojásokat a cukrot és a tejfölt, és elkezdjük összegyúrni. A vizet óvatosan adagoljuk hozzá, hogy a végére egy jól nyújtható, de azért lágy tésztát kapjunk. Ha összeállt a tészta, […]

Tovább a recepthez

Leveles sajtos

2018. november 09.
Leveles sajtos

A lisztből elveszünk egy bögrényit, a maradékhoz hozzáöntjük a bort. Mindenképpen szükség van a savas közegre ahhoz, hogy leveles legyen a tésztánk. Hozzáadjuk a sót, a tojásokat, a cukrot és a tejfölt, és elkezdjük összegyúrni. A vizet óvatosan adagoljuk hozzá, hogy a végére egy jól nyújtható, de azért lágy tésztát kapjunk. Ha összeállt a tészta, […]

Tovább a recepthez

Hamuzsák (diós táska)

2018. november 08.
Hamuzsák (diós táska)

Kezdeti lépésként a vajat újraköpüljük. Ez azt jelenti, hogy hidegen, a tenyerünk segítségével jól megnyomkodjuk, hogy ha van benne fölösleges víz, akkor kiadja magából. Ez azért fontos, hogy ne vegyen fel felesleges lisztet, és nemesebb, könnyebb legyen a tészta. Fontos, hogy a vaj a köpülés után legyen ¼ kg. Ezután a vajat a liszttel és […]

Tovább a recepthez

Országgyűlés leves

2018. november 08.
Országgyűlés leves

Előző este beáztatjuk az aszalt gyümölcsöt. A csülköt feltesszük főni. Ha már félig elkészült, hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt zöldségeket. Ha puhára főtt a hús a zöldségekkel együtt, akkor az aszalt szilvát és a befőtteket a levükkel együtt hozzáöntjük. Összeforraljuk, majd kivesszük a csülköt, és a levest a tejföllel behabarjuk. Ezután lehúzzuk a tűzről. A […]

Tovább a recepthez

Somodi kalács Torockóról

2018. november 05.
Somodi kalács Torockóról

Az élesztőt kevés tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk a sóval, a cukorral, az élesztővel, a tojással és a kovásszal. Közepesen kemény tésztát dagasztunk, és ha már kezd simulni, meglocsoljuk a meleg kisütött vajjal. Addig gyúrjuk, amíg a tészta felveszi a zsiradékot, és szépen elválik az edény falától. Ezután hideg helyen kelesztjük. Ha […]

Tovább a recepthez

Hamis mézes pogácsa

2018. október 29.
Hamis mézes pogácsa

30 dkg cukrot karamellizálunk, majd óvatosan felöntjük fél liter forró vízzel. Amikor a víz feloldotta a karamellt, akkor belekeverünk még 20 dkg cukrot. Ekkor hozzáadunk 2-3 marék lisztet, hogy a keverék még lágy maradjon. Egy kanállal elkeverjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután hozzáadunk 3 tojássárgáját, egy evőkanál szalalkálit és az olajat. Még annyi lisztet keverünk hozzá, […]

Tovább a recepthez

Pázmándi vakarcs

2018. október 24.
Pázmándi vakarcs

A zsírt elmorzsoljuk a lisztben, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Ezután kisodorjuk, és egy közepes méretű, kizsírozott tepsibe tesszük. A tetejét egy éles késsel bevagdossuk, majd hagyjuk egy kicsit pihenni, mielőtt sütőbe toljuk. 180 fokon sütjük kb. 20-25 percig.

Tovább a recepthez

Hagymalekvár

2018. október 15.
Hagymalekvár

A hagymát olívaolajon megdinszteljük, majd rátesszük a sót. Amikor már jól összeesett, akkor adjuk hozzá a cukrot és a balzsamecetet is. Ilyenkor akár le is takarhatjuk, hogy jól meg tudjon puhulni a hagyma. Ha már sűrű, ragacsos, puha az állaga, akkor csírátlanított üvegekbe szedjük, és kidunsztoljuk.

Tovább a recepthez

Habos ishler

2018. október 08.
Habos ishler

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd fél órára hűtőbe tesszük, hogy hideg legyen. Ha kellőképpen lehűlt a tészta, akkor kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és közepes méretű karikákra szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 5-6 perc alatt megsütjük. Ha a korongok széle elkezd pirulni, már ki is vehetjük a tepsit a sütőből. A töltelékhez a tojásfehérjéket […]

Tovább a recepthez

Nyújtott ’’kőtt’’

2018. szeptember 27.
Nyújtott ’’kőtt’’

A hozzávalókat kelttészta-szerűen összeállítjuk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta már fényes lesz és elválik az edény falától. 3 cipót formázunk belőle és 30-40 percig kelesztjük. Egy erős, damaszt abrosz közepét megszórjuk liszttel, a cipók tetejét mindig megkenjük zsírral, és rétesszerűen úgy nyújtjuk, hogy az asztal szélét túlérje. Meghintjük a fahájas cukorral, meglocsoljuk a tojásos keverékkel. […]

Tovább a recepthez

Szilvalekváros rugelach

2018. május 14.
Szilvalekváros rugelach

A hozzávalókból jól formázható linzertésztát gyúrunk. Ha összeállt, ketté osztjuk a tésztát, és mindkét adagból korongot formálunk. Ezután lefóliázva hűtőben pihentetjük. Ha a tészta lehűlt, nagyon vékonyra, kör alakúra nyújtjuk a korongokat. Jó alaposan lisztezzünk alá, mert könnyen elszakadhat. Ezután az egészet megkenjük szilvalekvárral. A kört háromszögekre vágjuk, egyenként feltekerjük a cikkelyeket, majd a tetejüket […]

Tovább a recepthez
Vissza az oldal tetejére